Омега-3 мастните киселини и тяхното значение за организма ни

Омега-3 мастните киселини и тяхното значение за организма ниОмега-3 мастните киселини са група здравословни киселини, незаменими за човешкото хранене. Организмът се снабдява с тях чрез храната, защото те не се синтезират от тялото. Тези мастни киселини са необходими за нормалното функциониране на клетката и спомагат за предпазване на тялото от развитие на редица заболявания.

Няколко вида Омега-3 мастни киселини, са с много важни функции в човешкото тяло. Алфа-линоленовата киселина (ALA),  приемана чрез храната, се разгражда от организма до ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са полиненаситени мастни киселини, считани за „добри мазнини”, за разлика от наситените и трансмазнините. Омега-3 не се втвърдяват толкова бързо, колкото мазнини, намерени в червеното месо, например.

Прочетете пълната статия в сайта на Вита Херб.

 


Leave a Reply